Rok 2023 Slovanu: návrat plesu, rekordní mládež a druhé místo

31. 12. 2023

Až se bude zpětně vzpomínat na rok 2023, jeho hlavním znakem bude to, že po čase ho neovlivnila pandemie covidu. A to platilo i pro fotbalový Slovan Záblatí. Nejenže se odehrála kompletní sezona, či Turnaj čtyř Záblatí v Polsku, který Slovan ovládl, ale vrátil se také tradiční ples. Uplynulých 12 měsíců toho nabídlo ale mnohem více, pořád se něco dělo. Projděte si následující souhrn!

PLES I SOUSTŘEDĚNÍ

Tak jako se v únoru 2020 stačil ještě uskutečnit ples, další dva roky chyběl. A to i včetně roku 2022, kdy pandemie koronaviru odeznívala. Vzhledem k tomu, že organizace takové akce si žádá určitý čas příprav, bylo složité v nečitelné situaci ho uskutečnit. Pro poslední únor už to ale neplatilo. Podobné to bylo také se soustředěním, které opět hostila chata Hrádek, potažmo Záblatskou nocí na začátku září.

DALŠÍ DRUHÉ MÍSTO

Je to pořád dokola. Slovan se ani v ročníku 2022/23 nevymotal ze svých druhých a třetích míst. Tentokrát ale může tým trenérů Daniela Mucka a Lukáše Pluty nadávat pouze sám sobě, protože po solidním podzimu a při skvěle vyvíjejícím se jaru měl vše plně ve svých rukou. Jenže remíza v Hati (1:1), kolaps, ztráta třígólového náskoku doma s Velkou Polomí, a porážka (3:5) všechny naděje poslaly do kytek. Ať už přeskočení vedoucí Píště, nebo postup z druhé příčky, vše bylo rychle pryč.

VÍTĚZNÝ TURNAJ ČTYŘ ZÁBLATÍ

Obhajoba se vydařilo. Slovan opět opanoval Turnaj čtyř Záblatí, který se tentokrát konal v Polsku. Nutno však dodat, že v roce 2023 šlo o velmi okleštěnou verzi. V malém počtu totiž dorazili hosté z Čech, jen dva hráči pak ze Slovenska. Turnaj proto kromě Slovanu a Orzelu doplnilo družstvo dorostenců domácího klubu. Oba Záblatí porazilo a mohlo se radovat z cenného triumfu.

KONEC OPOR, (STARO)NOVÉ TVÁŘE

Léto se neslo také v odměně kádru. V Záblatí skončili po letech věrných služeb Lukáš Pluta s Jiřím Sollichem, kteří zamířili o patro níž do Baníku Rychvald. Naopak znovu nastartovat svou fotbalovou dráhu se rozhodli Miroslav Špryňar a Luboš Pilch, ze Slavoje Rychvald přišel Tomáš Rozsíval, z Bohumína pak Jan Stošek. Vedení klubu přivedlo i další mladé posily, především z bohumínského dorostu, nicméně jejich zapojení do tréninkového a zápasového procesu bylo minimální. V úvodu sezony dobrovolně skončil Martin Kempný. Největším negativem ale bylo obnovené zranění kolene Lukáše Poštulky, po němž je fotbalová budoucnost mladého fotbalisty krajně nejistá.

PODZIM? DVĚ ROZDÍLNÉ POLOVINY

Čtyřiadvacet bodů a třetí místo, ztráta tří bodů na dvojici lídrů – rezervy Vítkovic a Hlubiny. To je stav, v jakém, přezimují fotbalisté Slovanu. Přitom po sedmi kolech to vypadalo na velkou jízdu, jelikož svěřenci Daniela Mucka ztratili pouze za remízu 2:2 ve Vítkovicích. Jenže pak přišlo selhání v Hrabové (2:4), na která se nabalovala další. Remízy s Ostravou-Jih (2:2), a v Markvartovicích (2:2), porážky od Hlubiny (0:1) a ve Velké Polomi (1:2), k tomu smolné vyřazení z Okresního poháru od Horní Suché (0:1). Jediná výhra se tak dostavila na umělé trávě v Orlové v derby nad Slavojem Rychvald (4:3). Z pohledu druhé poloviny proto vypadá tabulka pro Slovan ještě velmi milosrdně. Zejména díky podobným kiksům ostatních soupeřů.

REKORDNÍ MLÁDEŽ

Pět týmů přihlásil Slovan Záblatí do soutěžního ročníku 2023/24. kromě mužů a nově založeného dorostu pak také mladší žáky, starší a mladší přípravku. Zároveň klub drží školičku. Celkově to dělá 121 dětí. V obou záležitostech jde o historický klubový rekord. Záblatí nikdy tolik týmů ani dětí v soutěžích neměl.

FLORBAL I DUEL S CHORVATY

Že skončila podzimní část sezony neznamená, že by hráči zaháleli. Kromě pravidelných čtvrtečních tréninků v bohumínské Sportovní hale si Slovan zahrál i dva florbalové zápasy proti hráčům divizního Bosporu. Nejprve prohráli 3:8, v odvetě ale uspěli v poměru 11:8. Staří páni pak sehráli – stejně jako loni – zápas na stejném místě s hosty z Chorvatska.

NOVÉ PŘÍRŮSTKY I ÚMRTÍ

Radostnou událost slavila správcová Tereza Worková, které se s manželem Davidem narodila dcera. Slovan ale zasáhla i smutná událost, když zemřel bývalý trenér a funkcionář Miroslav Burian.

BLÍŽÍCÍ SE JARO VE „VYHNANSTVÍ“

Tohle není ohlédnutí, ale pohled do budoucna. Díky velké podpoře města a podpoře městských zastupitelů se podařilo získat finance na nové hřiště, které se bude dělat v příštím roce. Slovan tak stráví následující měsíce ve „vyhnanství“ – v areálu ve Vrbici. O všem bude klub v roce 2024 informovat. Poděkování patří městu Bohumín, které je největším partnerem záblatského fotbalu.

SLOVAN NA SÍTÍCH I WEBU

Ve Slovanu Záblatí se neustále něco děje a o tom klub pravidelně informuje. Ať už na sociálních sítích (facebook a instagram), které má na starosti Luboš Pilch, nebo oficiálním webu, kde texty píše David Hekele.

SLOVO PŘEDSEDY DUŠANA SOCHY

„Chtěl bych poděkovat všem hráčům, fanouškům, trenérům, kteří dělají perfektní práci, také městu Bohumín za podporu, dále rodičům, i sponzorům. A hlavně lidem, kteří pomáhají Slovanu v získávání dotaci, moderování, v prodeji ve stánku a spoustě dalších věcí, které jsou velmi důležité pro chod klubu. Přeji všem pevné zdraví v novém roce a věřím, že se budeme potkávat na hřišti i nadále.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

FK Slovan Záblatí děkuje všem sponzorům a fanouškům za podporu. DĚKUJEME!!!